In het begin was het landschap nog afwisselend, maar naarmate we dichterbij Okahandja kwamen, liep de weg als een grijs lint door een onafzienbare savanne.
Mount Etjo op enige afstand
Okahandja leek ons een aardige pauzeplaats, alleen al vanwege de Mbanguru Woodcarvers Market. Windhoek hadden we al gezien en eenmaal daar, wilden we rechtstreeks naar de luchthaven.
Okahandja bleek een levendige stad met een aardige mengeling van modern en traditioneel.
In welk weekend van augustus het herdenkingsweekend van de Herrero dit jaar was, wisten we niet; in ieder geval hebben wij nauwelijks traditionele Herrerovrouwen gezien, maar deze ene dame was wel zo vriendelijk even voor de foto stil te staan. Haar compagnon (links op de foto) oogde heel wat eigentijdser.
Op onze hele reis in Namibië hebben we geen trein zien rijden, ook hier niet, maar als wisselwachter heb je natuurlijk toch wel een heel verantwoordelijke baan. In de vijf kwartier dat wij in de stad waren, heeft deze arbeider zijn plaats niet verlaten - met slechts geringe bescherming tegen de warme middagzon.
Aan de andere kant van de weg is de houtbewerkersmarkt. Maar ook allerlei andere handwerkkunsten zijn hier verkrijgbaar.
We waren beslist niet de enigen, die hier uit nieuwsgierigheid of voor de laatste souvenirs rondscharrelden. Ook mensen die we eerder op onze reis waren tegengekomen, herkenden we en hadden Okahandja als tussenstop en tijdverdrijf op weg naar Windhoek uitgekozen.
Het zijn eenvoudige boxen waar de handelaren hun spullen hadden uitgestald en soms aan het werk waren, maar alle overzichtelijk op rij en alles was netjes geordend en goed verzorgd. Rustig rondlopen is er niet echt bij. Mensen smeken je echt om binnen te komen, te kijken en proberen je natuurlijk op alle mogelijke manieren te overreden iets te kopen. Iets, en nog iets, en dat ook nog..... mooie prijs, pappa, voor thuis, voor de moeder..oh dochter, kijk mooie armband.....?????!!!
Je kunt er voor een redelijke prijs je laatste souvenirs kopen. Wij hebben deze Starter blij gemaakt met onze aankopen. Uitgelegd dat de enorme nijlpaarden en olifanten iets te zwaar waren als vliegbagage, maar voor een paar bescheiden girafjes en enkele sieraden hadden we wel een bestemming.
Bij het binnenrijden van Okahandja hadden we een uitnodigend bord langs de weg zien staan bij dit mooie huis. Ruim opgezet lagen rondom nog allerlei grote gebouwen, die paardenstallen bleken te zijn. Het gaat hier om een oude renbaan en dit gebouw is in gebruik als restaurant en antiek- en curiosamarkt.
Terwijl onze koffie en taart werden klaargemaakt, hadden wij gelegenheid om rond te kijken. Geweldig, maar of er nu zo'n geweldige handel in zit....??
Heerlijke koffie en taart - je proeft de liefde waarmee het gemaakt is! - aardige mensen. Voor iedereen die in Okahandja komt: niet te missen!
Om half twee verlieten we de stad voor het laatste traject van onze reis en geheel volgens planning kwamen we om drie uur op Hosea Kutaku Airport aan. Het inleveren van de auto met de eindcontrole en de afhandeling van de laatste formaliteiten bij deAvisbalie namen wat tijd in beslag, maar leverden verder geen enkel probleem op.
Maar bij de incheckbalie voor Namibie Airlines vormden zich inmiddels twee aardige rijen en daar bleek wel een probleem. Wat waren we blij dat we een ruime tijdmarge hadden genomen!
Er waren twee balies open, maar van enige activiteit, laat staan vooruitgang was weinig te merken gedurende het eerste uur (of zo, weet ik niet meer precies achteraf, maar het was lang!) dat we stonden te wachten. In die tijd vernamen we dat in de voorafgaande dagen én een vlucht uit Frankfurt was uitgevallen - dat is dan meteen een retourvlucht - vanwege technische problemen (waarschijnlijk die kist waarin wij op de heenweg waren gekomen, dachten we) én dat het computersysteem van Air Namibia enige dagen uit de lucht was geweest, waardoor tal van dubbelboekingen hadden plaatsgevonden. Aangezien eerst de passagiers van de vorige dagen nog met voorrang verwerkt moesten worden, was het maar de vraag hoeveel mensen, die voor deze vlucht hadden geboekt, zouden kunnen vliegen. Toen na lange tijd het inchecken langzaam op gang leek te komen, hadden we wel hoop dat we op deze vlucht mee zouden kunnen, omdat we tamelijk vooraan stonden. Achter ons waren de rijen flink aangegroeid en de onrust was goed merkbaar. Wij waren dan ook opgelucht toen we erdoor waren. Het jonge Duitse stel, dat we in Mushara en in Waterberg hadden ontmoet, stond verder in de rij en ze knepen 'm geweldig omdat ze naar huis moesten. Toen ze later in de vertrekhal kwamen, vertelden ze dat zij de laatsten waren geweest die hadden kunnen inchecken (bof: bonus businessclassplaatsen!), dat veel mensen niet meer mee konden en dat de marechaussee erbij was gehaald om de onrust bij de balies te beteugelen. Kortom: een behoorlijke chaos, maar wij zaten goed!
De wachttijd in de vertrekhal hebben we nog heel genoeglijk met elkaar doorgebracht. Daarna scheidden ons wegen zich: wij economy - zij business!
Zonder vertraging of problemen kwamen we rond 07.00 uur in Frankfurt aan, waar we wel een paar uurtjes wachttijd hadden voor de aansluiting naar Schiphol. Maar toen het eenmaal zover was, stonden we ook zo weer op Hollandse bodem onder een Hollandse bewolkte lucht en later op de dag weer met de o zo bekende Hollandse regen.
Wel leuk dat mijn broertje ons op Schiphol kwam verwelkomen. Dan weet je meteen hoe leuk het thuis ook weer kan zijn!
De laatste foto: einde van een fantastische reis!
vrijdag 23 november 2012
dinsdag 20 november 2012
Dag 24: nog één keer Waterberg
Nog voor zevenen stond ik buiten met de camera om in deze vroege ochtenduren nog even wat te vogelen. Acacia Pied Barbet zie je hier veel en duiven kom je altijd overal wel tegen. Ook de Damara Dikdiks waren weer present. Nieuw voor mij waren echter de vele gele vogeltjes die druk heen en weer vlogen en in de toppen van de bomen de eerste zonnewarmte leken te zoeken. Het zijn Golden-breasted Buntings of in het Zuid-Afrikaans Rooirugstreepkoppies - met beide namen heb je een exacte omschrijving van hun voorkomen. Prachtige vogeltjes.
Golden-breasted Buntings of in het Zuid-Afrikaans Rooirugstreepkoppies |
Een enorme ficus (denk ik) stond naast het pad en omarmde met zijn wortels en takken grote rotsblokken. Met een 300 mm lens en allemaal bos langs het smalle pad kan ik de plant fotografisch geen recht doen, maar het was een indrukwekkend grote ficus.
Met het stijgen van de zon en de daarmee gepaard gaande opwarming, kwamen er steeds meer vogels tevoorschijn o.a. een heleboel Sunbirds in een bepaald stukje bos, waar de bomen me voldoende ruimte boden om onderdoor te lopen.
Inmiddels kwamen er echter ook bavianen van het plateau naar beneden en hoewel ik niet ver van de huisjes was, maar me in m'n eentje op hun terrein bevond, leek het me beter om stilaan terug te keren. Op mijn pad trok een waar zoemconcert mijn aandacht, veroorzaakt door de massa's bijen, die aangetrokken werden door de bloemetjes van deze planten met hun speciale bloeiwijze.
De bavianentroep had gelukkig een route iets links van mij genomen en trok het park in terwijl ik naar ons huis ging. Nooit zonder camera op stap hier, zelfs niet naar het ontbijt. Beetje overdreven, denk ik zelf ook wel eens. Maar mooi dat we bij de rietkragen tegenover het restaurant (bij de knuppelbrug) deze zwarte mongoose (vermoedelijk marsh mongoose / watermuishond) nog hebben kunnen vastleggen. Altijd leuk!
Om half tien vertrokken we; nog een laatste foto van het markante restaurantgebouw. Daar ontdekten we nog een hele groep gestreepte mongoose, die lagen te rusten onder de bomen aan de zijkant van het gebouw.......
Aan alles komt een eind. Wij begonnen aan onze terugreis. Om 16.00 uur moesten we de auto op de luchthaven inleveren en dat was mooi op tijd om in te checken, dus we hadden alle tijd. Maar onze streeftijd was om uiterlijk drie uur op de luchthaven te arriveren, omdat we verwachtten dat auto controleren en inleveren wel enige tijd in beslag zou nemen en we eventuele tegenslagen voor wilden zijn.
Dag 23: Waterberg Rest Camp
Aan het eind van de middag hebben we nog een rondwandeling van een uur gemaakt. Tegenover het restaurant loopt een pad over een knuppelbrug het bos in. Prachtige bomen, enorme bamboes en rietkragen, dichte bossages. Een soort sperwer keek op één poot in de relaxstand vanaf een boomtak over de omgeving uit. De vlindersoorten ken ik niet, maar ga ik nog wel eens uitzoeken; van de oranje-gele waren er vele, ze dwarrelden om ons heen en peurden voedsel uit de pluizenbolletjes en andere bloemen.
Blue Waxbill / Gewone Blousysie en mannetje en vrouwtje Violet-eared Waxbill / Koningblousysie |
Green-winged Pytilia/Melba Finch |
Nog één keer genieten van de intense kleuren bij zonsondergang, terwijl het onder de bomen begon te schemeren. Onze laatste avond in dit prachtige land................
Blijkbaar zijn Dikdiks actief in de vroege ochtend en namiddag; we kwamen er nu verschillende tegen.
Het restaurant van het park is gevestigd in de oude politiepost (gebouwd in 1908). Het eten is standaard, maar goed. We overwogen om de krokodil, die we de vorige avond op het menu hadden zien staan, eens te proberen, maar die bleek van de kaart te zijn verwijderd, zodat we die uitdaging niet hoefden aan te gaan. Wel was er nog een andere verrassing: toen we 's avonds bij het restaurant kwamen aanrijden (we gingen gemakshalve met de auto i.v.m. de klim terug), zagen we nog net in het licht van onze koplampen een stekelvarken in de bosjes verdwijnen. Misschien niet zo'n sensationeel wild, maar wel de eerste keer dat we zo'n beest in het wild zagen.
Abonneren op:
Posts (Atom)